Diaconaal Jongerenproject

Schilderijen

Schilderijen “Doelstellingen van de reis”
De schilderijen worden in 3 vlakken verdeeld.
De opdracht is:
Schilder op het rechter gedeelte: Wat wil ik in Malawi gaan doen, wat wil ik brengen?
Schilder links: Wat hoop ik mee terug te nemen, wat wil ik leren?
Het middelste gedeelte wordt geschilderd na terugkomst. Wat heeft de reis me opgeleverd?

Bert-Jan de Keijzer

Arie de Jong
De achtergrond van het schilderij is groen. Groen is de kleur van nieuw leven/ lente en hoop.

Wat kan de groep brengen?
Liefde, geloof delen, blijdschap, bouwen aan gebouwen, bouwen aan en met elkaar.

Wat kan de groep er halen?
Eigenlijk het zelfde als het brengen. We kijken allemaal uit naar een nieuwe toekomst, waarin we met elkaar het plan van God hopen te ontdekken. En straks als het eenmaal zover is zal alles weer nieuw en mooi fris groen zijn.

Er is een = teken in het midden gemaakt, omdat wat je geeft ook terug krijgt.

Dineke Hak
Aan de rechterkant heb ik hartjes getekend met een kruis erin. Dit geeft weer dat ik vooral mee ga naar Malawi, omdat ik hoop dat ik daar heel veel liefde uit mag delen, liefde die niet uit mezelf komt, maar liefde die voortkomt uit geloof.

Aan de linkerkant heb ik geschilderd wat ik hoop te ontvangen van de mensen daar. De fleurige bloem staat voor diversiteit. Ik hoop met een hele andere cultuur in aanraking te komen en ook met nieuwe mensen kennis te maken. Ik heb de bloem een blij gezichtje gegeven, omdat ik ook hoop heel veel blijdschap te zien bij de mensen in Malawi. Daarbij zijn de mensen in Malawi vaak al blij met kleine dingen, daar hoop ik ook veel van te leren. En natuurlijk hoop ik ook heel veel liefde terug te krijgen van de mensen in Malawi.

Wat heb ik van de reis mee teruggenomen?

In het midden van het schilderij is een kleurenexplosie te zien. De reis naar Malawi heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Al de verschillende kleuren staan voor al de verschillende ervaringen. Ook heb ik aan de zijkanten gloeilampjes geplakt. Deze laten zien wat ik heb geleerd in Malawi. De mensen in Malawi letten namelijk vooral op de dingen die goed gaan in het leven. Daar heb ik van geleerd dat je vooral op lichtpuntjes in je leven moet letten.

Esther Kroon
De achtergrondkleur van mijn schilderij is geel en loopt over in rood. Dit staat voor een nieuwe dag en een nieuw avontuur. De twee handen in het midden staan voor twee werelden die dichterbij elkaar komen, in dit geval Nederland en Malawi. Aan de rechterkant staat wat ik in Malawi wil brengen. Ik wil graag hulp en liefde brengen, gezelligheid met de groep onderling en naar buiten toe geven, ik hoop mensen daar echt te kunnen ontmoeten en gesprekken te kunnen voeren en het delen staat voor het echt iets kunnen geven aan bijvoorbeeld de kinderen bij het kinderwerk.
Ik verwacht in Malawi vrolijkheid, liefde, geloof en hoop te zien bij de lokale bevolking en echt contact met de mensen daar te krijgen.

Wat heb ik van de reis mee teruggenomen?
Ik heb hartjes gemaakt die bestaan uit foto’s. De reis bestond voor mij uit nieuwe indrukken, heftige ervaringen, gezelligheid, vrolijkheid, vermoeiende (maar zeker leuke) bouwdagen, het kennismaken met een andere cultuur, het ontmoeten van fantastische mensen en heel veel foto’s maken. Het was een fantastische reis!

Joëlle Prins
Wat ik vooral met mijn schilderij wil laten zien is het laten samenkomen van mensen. Op het schilderij is te zien dat mensen bij elkaar komen, en ik denk dat dat heel belangrijk is. Dit onder ander omdat mensen samen sterker zijn dan alleen. Doordat wij als groep naar Malawi gaan kunnen wij daar iets brengen, maar ook zeker heel veel dingen mee naar huis nemen. Als wij naar Malawi gaan en we daar in contact met de mensen en hun gebruiken, kunnen we op die manier werelden verbinden en elkaar helpen. Ook kunnen we doordat we werelden met elkaar verbinden het geloof met elkaar delen en ik hoop dat ik daar heel veel van leer maar dat die mensen daar misschien ook wel van ons als groep kunnen leren qua geloof.

Wat heb ik van de reis mee teruggenomen?
In Malawi heb ik het erg naar mijn zin gehad, vooral het kinderwerk vond ik erg leuk. Wat mij opviel was dat de kinderen allemaal erg vrolijk zijn, ze zongen en dansten en dat was erg leuk. Ook heb ik veel geleerd van het bouwen. De gastvrijheid van de mensen in Malawi was echt ontzettend leuk, ze waren altijd blij om ons te ontvangen en daardoor voelden wij ons erg welkom bij de bevolking. Ik heb genoten van de reis en het was zeker een ervaring die ik nooit zal vergeten!

Erin van de Voorden
Aan de linkerkant moesten we schilderen wat we hoopten terug te krijgen uit de reis van Malawi. Hier heb ik Geloof, Hoop & Liefde getekend, omdat ik door de mensen daar hopelijk een “boost” in mijn geloof krijg en dat ik de liefde die de mensen daar geven ook mag voelen en meenemen naar huis. Rechts heb ik een oog en een denkwolkje getekend, hiermee bedoel ik dat mijn doel met de reis is dat wij als groep willen laten zien dat we aan de mensen daar denken en naar hun omzien & hun heel graag willen helpen.

Wat heb ik van de reis mee teruggenomen?
De zon staat voor licht, de woorden eromheen heb ik ervaren of gezien in Malawi. De woorden hadden in Nederland natuurlijk ook al betekenis, maar door Malawi staan deze woorden nu in een heel ander licht. “Dankbaarheid” bijvoorbeeld heb ik in Malawi op een hele andere manier ervaren dan hier in Nederland en dat zette mij best wel aan het denken. Het was een super gave ervaring!

Gerrit van Lingen
Rechts een kruis met vuur. Twee jaar geleden heb ik de warmte van de kerk/christenen in Malawi ervaren. Ik verwacht dit weer mee te gaan maken. Ik vind het fantastisch om de passie van de mensen in Malawi te ervaren.

Links een anker. Ik verwacht terug te keren met hoop in mijn hart. Hoop, omdat ik de liefde en blijdschap van de mensen in Malawi heb ervaren.

 Wat heb ik van de reis mee teruggenomen?
Ik ben dankbaar dat ik in het rijke Nederland ben opgegroeid. Ik heb de armoede en ellende in Malawi gezien. Het blijft voor mij een schrijnend beeld dat kinderen naar je toe komen met de vraag of je hen alsjeblieft geld kan geven. Ook de vervuiling in Malawi raakte me weer. Al het plastic wordt zo in de berm gegooid en eventueel verbrand. De vriendschappen die er in Malawi gesloten zijn, zullen me bijblijven, dit geldt voor zowel de mensen van onze fantastische groep, als ook de lokale mensen. Ook de blijdschap van de Malawianen heeft mij weer aan het denken gezet.

Nico de Bie
Wat wil ik daar gaan doen? De stenen staan voor iets bouwen, bouwen aan een betere wereld. De pijl is iets OP bouwen. Wat hoop ik terug te krijgen? Met een bril ga je de wereld in een ander perspectief zien. Ga je andere prioriteiten stellen. De smiley staat voor enthousiasme wat je van de mensen krijgt en wat je over kan nemen.

Wat heb ik van de reis mee teruggenomen?
In het midden is een schildpad getekend, omdat ik heb geleerd te accepteren dat sommige dingen langzaam gaan in Afrika. Geduld hebben dus.

Rob de Hoog
Mijn idee is dat we twee werelden met elkaar mogen verbinden en de trouw mogen laten zien die God ons geeft.

Wat heb ik van de reis mee teruggenomen?
We mogen bij de mensen in Malawi de Hoop zien die zij door het Geloof hebben in de Liefde.

Svenja Huizer
Ik hoop deze reis ontzettend veel liefde te ontvangen, maar zeker ook te mogen geven. Handen die het graag willen ontvangen en liefde kunnen uitdragen. Liefde voor elkaar en voor het geloof, maar zeker ook voor het land en de cultuur.

 Wat heb ik van de reis mee teruggenomen?
Ik heb er voor gekozen een tekst op mijn schilderij te plaatsen. Deze vertelt dat herinneringen nooit verdwijnen. Ik geloof dat dat ook zo is. Ik hoop dat alles wat ik in Malawi heb meegemaakt voor altijd in mijn herinnering zal blijven. Dat ik er later nog steeds met en goed gevoel aan terug denk. Ik ben blij met de dingen die we daar hebben gedaan. Het kinderwerk en het bouwen van het gebedshuis. Daar kijk met een goed gevoel op terug. Ik ben blij dat we samen zover zijn gekomen in de bouw en dat we vele kinderen mooie middagen hebben kunnen bezorgen.
Ik heb een hoop geleerd van de mensen daar. Daar is iedereen altijd op elk moment welkom, iets waar wij zeker nog iets van kunnen leren en ik hoop dat in mijn eigen leven toe te kunnen passen.
Daarnaast vond ik het leuk dat we met de jongeren van de kerk daar op stap zijn geweest. Verhalen uitwisselen en van elkaar leren.
Ik heb een ontzettend leuke tijd in Malawi gehad. Nieuwe vrienden gemaakt en een hele hoop herinneringen om later op terug te kijken.

Marit de Hoog
Rechts: Geloof handen en voeten geven. Mijn zintuigen gebruiken om naast de ander te staan.
Links: Verbinding met Liefde.

Wat heb ik van de reis mee teruggenomen?
Er is een lamp bij getekend. Dit staat voor verspreiding van licht aan elkaar. Elkaar vinden in het Licht. Wat symbool staat voor warmte, relatie.

Patrick de Gier
De achtergrond kleur heb ik gekozen omdat ik de kleur mooi vond.
Wat ik daar wil gaan brengen?  Ik heb er voor gekozen om een gemetselde muur te tekenen omdat ik naar Malawi wil gaan om onder andere te gaan bouwen.
Wat ik mee terug wil nemen? Ik hoop een mooie ervaring op te doen in Malawi. Het kruis heb ik getekend omdat ik hoop dat ik daar ook aan mijn geloof kan bouwen.

Wat heb ik van de reis mee teruggenomen?
Het was een mooie ervaring. Door deze reis heb ik een andere kijk op de wereld gekregen. Gezellige groep en gastvrije Malawianen. Veel dankbaarheid van de mensen voor onze hulp.

Naomi den Ouden
Voor de achtergrond kleur heb ik voor oranje gekozen. Dit omdat ik dan denk aan de zon en de warmte. Dit doet me denken aan Malawi. Rechts heb ik een hartje, een klavertje vier en de Nederlandse vlag geschilderd. Omdat ik liefde, geluk en blijdschap wil geven. (Ook wil krijgen.) Een vlag omdat ik ook een stukje van de Nederlandse cultuur wil overgeven. Links heb ik 8 handjes getekend met daarin een kruis. De handjes zijn in verschillende kleuren omdat we samen iets gaan doen maar e toch allemaal anders zijn. Het kruis omdat ik hoop mijn geloof te versterken en dat ik van hen leer wat geloven inhoudt. De Malawiaanse vlag omdat zij ons een stukje van de Malawiaanse cultuur overgeven.

Wat heb ik van de reis mee teruggenomen?
Wat ik over gehouden heb aan de reis zijn herinneringen en dus heb ik een ballon getekend. Er zijn touwtje aan verbonden met ieder een andere kleur en ook een andere herinnering.

Elin de Bie
Achtergrond: Blauw en zilver. De kleur blauw staat voor het verruimen van ideeën en ik hoop in Malawi zeker nieuwe dingen te leren en mee te maken. Zilver staat voor het geven van meer inzicht. Deze twee kleuren gecombineerd laten zien dat ik als persoon wil groeien door nieuwe inzichten op te doen.

Symbolen linker kant (wat ik van de reis wil leren/ervaren):
Zon: dit zonnetje beeldt niet alleen het (hopelijk) lekkere weer uit, maar voor mij ook de felle kleuren die bij Malawi horen.
Kruis: ik hoop tijdens de reis te groeien in mijn geloof.
Lach: dit staat symbool voor de gezelligheid in de groep.
Cirkels: hiermee wil ik verbondenheid uitbeelden. Tijdens de reis hoop ik dat we verbondenheid tussen Malawi en Nederland voelen.

Symbolen rechter kant (wat wil brengen/meegeven):
Muzieknoot: dit staat voor de Nederlandse en Engelse liedjes die we de kinderen willen gaan leren. Verder hopen we samen te gaan zingen met het jongerenkoor in Malawi.
Tennisbal (ja dat groene geval moet een tennisbal voorstellen:): dit staat symbool voor het kinderwerk en ik hoop dat de kindermiddagen geslaagd worden!
Bouwstenen: dit staat symbool voor het gebedshuis wat we gaan bouwen.
Lach: ik hoop dat we mensen kunnen laten lachen.

Wat heb ik van de reis mee teruggenomen?
Mooie omgeving: de omgeving in Malawi is heel erg mooi en daar heb ik erg van genoten.
Gezelligheid: hiermee bedoel ik de gezelligheid binnen de groep, maar ook de gezelligheid van lokale bevolking.
Herinneringen: we hebben in de drie weken dat we in Malawi waren enorm veel leuke momenten beleefd.
Dankbaarheid: in Malawi heeft dankbaarheid voor mij een andere betekenis gekregen, we waren namelijk al dankbaar als de stroom weer aanging.
Oude bekenden: ik vond het heel leuk om mensen van 2 jaar geleden terug te zien.

Willy Vrij
De roodachtig gele achtergrond associeer ik met een Afrikaans landschap. Daarnaast is geel de kleur van het Licht, de warmte en blijdschap.
De poppetjes die samen naar het kruis en het hart kijken, zijn twee totaal verschillende mensen, vandaar zwart en wit. Dit kan verschil in huidskleur zijn, maar ook verschil in wie je bent in de groep onderling, maar we zijn er voor elkaar door de liefde van het geloof.
Wat ik in Malawi hoop te ervaren is de verbinding die we met elkaar te voelen, vandaar de in elkaar verstrengelde handen. Uit de handen groeit een boom. Ik hoop dat er iets moois opbloeit, dat we van elkaar kunnen leren en groeien in geloof.

 Wat heb ik van de reis mee teruggenomen?
Het was mijn tweede keer. Het was weer een mooie ervaring, maar het is vooral een reis geweest die me aan het denken heeft gezet. Wat is belangrijk voor goede contacten? Welke hulp is effectief? Wat wil ik betekenen voor de ander? Hoe geven we de verbondenheid met elkaar gestalte? Is het doel wat we voor ogen hadden echt bereikt? Veel vragen!

De geschilderde vraagtekens vormen een hart omdat alles uiteindelijk toch om liefde draait, voor God en voor elkaar.

Marieke Deelen
Ik heb gekozen voor een veelkleurige achtergrond omdat ik het project zie als een veelzijdig avontuur. Rechtsboven heb ik geschilderd wat ik de mensen daar ga brengen tijdens het project. We bouwen fysiek iets op, brengen een lach op het gezicht, zingen samen en zijn met elkaar verbonden (ringen). Wat ik hoop terug te krijgen heb ik linksonder geschilderd. Een schat aan herinneringen en ervaringen, andere gedachten, liefde en dat er iets moois gebeurt als twee groepen mensen van verschillende culturen samen komen.

 Wat heb ik van de reis mee teruggenomen?
Het project in Malawi is wederom erg speciaal voor me geweest. Van te voren heb ik bepaalde verwachtingen geschilderd en de pijlen vertellen eigenlijk dat ik al die dingen ook ervaren heb en heb mogen brengen. Het gebouw is bijna af gekomen, ik heb gelachen met de mensen daar, ik heb een schat aan ervaringen mee terug mogen nemen en tijdens de overdracht bleek dat we een droom waar hebben mogen maken voor de eerste oudste uit de gemeente. Dat vond ik erg bijzonder om te horen en dat maakte het alles al waard. In het midden heb ik geschilderd wat mij in het bijzonder heeft geraakt deze reis. De bijbel staat voor de manier waarop mensen God betrekken in hun leven en het plezier dat zij hebben in het eren van God. Bijna elke avond in de week is er wel wat te doen in de kerk of in de zones bij mensen thuis. Prayermeetings, youth zone fellowship. En iedereen gaat er gewoon heen, met plezier, jong en oud. Daar kunnen we nog wel wat van leren. Het vraagteken staat voor de verrassingen waar je soms voor komt te staan. Diner begint om 18:00, oh nee om 19:45 staat alles pas klaar en kunnen we echt beginnen. Stroom die op elk moment uit kan vallen. Ik vond het leuk om af en toe zo even flexibel te moeten zijn. Dat zijn ook bijzondere momenten die ik me zal blijven herinneren. De open deur staat voor de gastvrijheid en openheid van de mensen die ik heb mogen ontmoeten. Ze zijn blij met je komst en willen graag wat ze hebben met je delen. Ik heb bewondering voor hoe de mensen daar zo positief in het leven staan. Malawi wordt ook wel het warme hart van Afrika genoemd. En na deze reis zeg ik daar volmondig amen op!

Thirza den Ouden
Rechts: een kruis, omdat ik mijn geloof wil delen met de Malawiaanse bevolking en een wereldbol, omdat we letterlijk een grens over gaan, maar ook omdat het geloof geen grenzen kent en dat we als christenen in verschillende werelddelen het partnership aangaan. En een Nederlandse vlag, om iets van de Nederlandse cultuur over te brengen.
Links: een Malawiaanse vlag, omdat ik iets van de Malawiaanse cultuur mee wil nemen. En een anker/kruis/hartje, omdat ik iets wil leren van de vaste hoop die de Malawianen hebben, ondanks de situatie (anker). Ook hoop ik iets te leren van de manier waarop zij hun geloof beleven (kruis) en de liefde die zij uitstralen (hartje).

 Wat heb ik van de reis mee teruggenomen?
Dankbaarheid voor de luxe die we in Nederland hebben.
Geleerd om minder snel te stressen.
Het was leuk om de mensen van de vorige keer weer te zien en zo een partnership op te bouwen.
Geleerd om dankbaarder en opener te zijn in geloof

Roan van Adrichem
De stenen staan voor het bouwen wat we daar gaan doen en wat we die mensen daar geven en het blije gezichtje staat voor de ervaring en het goede gevoel wat je mee terug neemt.

Wat heb ik van de reis mee teruggenomen?
De woorden staan voor wat ik mee terug hebt genomen.
Ervaring rijker – Voldoening – Gezelligheid – Saamhorigheid

Janika van ’t Zelfde
Malawi wordt ook wel ‘The Warm Heart of Africa’ genoemd. Dit merkten we in 2015 meteen aan de gastvrijheid en het enthousiasme waarmee we verwelkomd werden met zang, dansjes en gejuich. Malawi mag dan één van de armste ontwikkelingslanden ter wereld zijn, de blijdschap en het optimisme die de lokale bevolking uitstraalt is een groot rijkdom. Daarom heb ik als achtergrondkleur gekozen voor goud. Het leuke contact dat we met enkele gemeenteleden hadden tijdens en na de reis (via Whatsapp) vormde voor mij het gouden randje van de reis, wat ook terug te zien is aan de randen en op het doek van het schilderij. Daarnaast is Malawi een kleurrijk land vanwege de vrolijke omslagdoeken, de geverfde winkeltjes en de leuke chaos die hierdoor wordt veroorzaakt; vandaar de kleurenstrepen in de linkerhoek. Ik hoop vooral tijdens de reis weer geïnspireerd te worden door het actieve geloofsleven en de liefdevolle uitstraling van de gemeenteleden van de Michiru-kerk.

Wat heb ik van de reis mee teruggenomen?
De reden voor mij om weer mee te gaan naar Malawi, was om de positiviteit en de blijdschap van de mensen weer te herbeleven. Dit was voornamelijk ook het geval bij het kinderwerk. Iedere keer deden tientallen enthousiaste kinderen mee. Wanneer er een lied werd ingezet, vulde het kleine schoolgebouwtje zich met een enorm geluid van muzikale kinderstemmen. Er is voor deze kinderen weinig nodig om spontaan een feestje te bouwen. Hier staat de feestslinger op mijn schilderij voor.

Conchita den Ouden
2 handen 2 wereld 2 verschillen die samen mengen en met elkaar naar een geheel heel vormen. Samen staan we sterk. Je hebt 2 handen de een om jezelf te helpen en de andere om een ander te helpen.
Liefde -> heb je een goede basis voor nodig -> wortels nemen voedingsstoffen (liefde) op. Als een boom groeit, krijgt hij takken met bladeren -> aan de bladeren en de takken kan je zien of een boom gezond is vandaar takken met hartjes ❤❤❤ je hebt lege hartjes en gevulde hartjes -> de lege worden gevuld door de goede voedingstoffen vanuit de basis of te wel de wortelen.

 Wat heb ik van de reis mee teruggenomen?
Voor wat ik mee terug hebt genomen uit Malawi, heb ik gouden hartjes opgeplakt.
Ik heb mensen ontmoet met een hart van goud.

Dany Ghantous
Op de zijkanten van het schilderij staan twee symbolen afgebeeld. Het linkse is een ketting. Deze ketting symboliseert het partnership van de gemeentes in Nieuw-Lekkerland en Blantyre, Malawi. Ook geeft het de persoonlijke band weer, die we met mensen daar op hopen te bouwen gedurende de reis. Rechts op het schilderij is een kruis afgebeeld. Dit wijst op de versterking en nieuwe bagage in het geloof, die ik van deze reis hoop terug te kunnen nemen. Het kruis is niet strak, maar heeft grillige vormen. Het zal namelijk nooit volmaakt zijn. Er is altijd wel iets nieuws te leren of bij te schaven. Na deze reis mag dit kruis hopelijk weer een stukje mooier zijn geworden.

Wat heb ik van de reis mee teruggenomen?
In het midden staat gesymboliseerd wat de reis mij heeft gebracht.
– De gloeilamp staat voor nieuw ontstane ideeën voor dit soort projecten.
– De mensen die handen schudden symboliseren de ontmoeting. Het weerzien van oude bekenden en het ontmoeten van nieuwe mensen.
– De wolk staat voor toekomstplannen die ontstaan of verder uitgewerkt zijn door deze reis.
– De tandwielen symboliseren de ervaring die we hebben opgedaan tijdens het werk in Malawi.

Esther Stierman
Mijn schilderij heeft twee verschillende kleuren, die langzaam in elkaar overlopen. Dit omdat Malawi en Nederland twee verschillende landen zijn, maar we door middel van dit project naar elkaar toe willen groeien. Het laatste vak met de krantenknipsels staat voor alle verhalen die ik in Malawi mee ga maken, alle weetjes en nieuwtjes die ik aan iedereen kan gaan vertellen. Het eerste vlak, daar doen de plaatjes mij denken aan Malawi. Ik heb ze in stukjes geknipt, omdat we ondanks dat we heel verschillend van elkaar zijn naar elkaar toe trekken, zodat de puzzel als het ware in elkaar valt.

Larissa Vos
Ik ga naar Malawi om liefde, hulp en begrip te brengen. Ik hoop liefde en begrip  terug te krijgen door wat we willen brengen. Aan het einde van de reis hoop ik dat het hartje compleet is.